11
ΦΕΒ 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΚΗ ΣΤΟ 13ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΣΥΠΑ

 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  
ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Ελληνικό, 11-2- 2014
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ  
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ  
   
   
   
   
   
 
 
ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΚΗ ΣΤΟ 13ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΣΥΠΑ
           
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, κύριε Πρόεδρε της ΟΣΥΠΑ, κυρίες και κύριοι σύνεδροι,
 
Είναι για μένα ιδιαίτερη τιμή με την ιδιότητα του Διοικητή της ελληνικής ΥΠΑ να χαιρετίζω το 13ο Συνέδριο της ΟΣΥΠΑ, το οποίο μάλιστα  συμπίπτει με τα 100 χρόνια από την πρώτη εμπορική πτήση της 01/01/1914 στην Φλόριντα των ΗΠΑ αλλά και τα 57 χρόνια ιστορίας της ΥΠΑ.
 
Στα χρόνια που μεσολάβησαν έγιναν  τεχνολογικά άλματα και η πολιτική αεροπορία εξελίχθηκε σε μεγάλο πρωταγωνιστή της παγκόσμιας οικονομίας. Σήμερα αποτελεί τον ασφαλέστερο τρόπο μεταφοράς, μία τεράστια αγορά με παγκόσμιο κύκλο εργασιών της τάξεως των $2,2trn, με 57m θέσεις εργασίας, η οποία διακινεί 3,1bn επιβάτες και 50m τόνους εμπορευμάτων (στοιχεία 2013). Μέρος της μεγάλης αυτής οικογένειας αποτελεί και η ΥΠΑ, η οποία ασκεί τις κανονιστικές και ελεγκτικές δικαιοδοσίες της πολιτικής αεροπορίας στην Ελλάδα, παρέχοντας ταυτόχρονα υπηρεσίες διαχειρίσεως των αεροδρομίων, αεροναυτιλίας, εκπαιδεύσεως και πτυχίων. Συμμετέχει στην εθνική ασφάλεια, με ότι της αντιστοιχεί και συνδράμει σημαντικά και συστηματικά στην εθνική οικονομία με άμεσο (έχοντας η ίδια θετικό ισοζύγιο λειτουργίας) και έμμεσο τρόπο (αποτελώντας τον σημαντικότερο ίσως εξωτερικό πυλώνα του τουρισμού).
 
Για όσα καλά συνέβησαν στο απαιτητικό 2013 θα ήθελα και από την θέση αυτή να ευχαριστήσω από βάθους καρδίας όλο το προσωπικό της ΥΠΑ για την εργώδη προσπάθεια του περασμένου καλοκαιριού, για την οποία δέχθηκα προ ημερών και τα συγχαρητήρια του EUROCONTROL και από την οποία βγήκαμε όλοι κερδισμένοι, αν μάλιστα αναλογισθούμε ότι ο τουρισμός, τον οποίον με ιδιαίτερη επιτυχία υποστηρίξαμε, αποτελεί στην δύσκολο αυτή περίοδο την «ατμομηχανή», η οποία μόλις ξεκίνησε, όπως είπε προ ημερών και ο Πρωθυπουργός της χώρας.
 
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής διαθέσιμες πληροφορίες, το 2014 θα είναι μία ακόμη καλύτερη χρονιά για τον τουρισμό, άρα μία απαιτητικότερη πρόκληση για την ΥΠΑ, η οποία οφείλει να υπερβάλλει εαυτόν και να σταθεί για άλλη μία φορά στο ύψος των περιστάσεων, παρ’ ότι η πολιτεία τα περασμένα χρόνια δεν έστερξε να ικανοποιήσει τις επιτακτικές επενδυτικές ανάγκες της στην αεροναυτιλία και στα αεροδρόμια. Η αναβάθμιση του συστήματος PALAS, ύψους Ε8,5m, που υπογράφηκε πριν από μερικούς μήνες από τον Υπουργό μας κ. Χρυσοχοίδη, αποτελεί την μόνη άξια λόγου επένδυση των τελευταίων ετών για την ΥΠΑ. Με 39 αεροδρόμια και 40m περίπου διακινούμενους επιβάτες η ΥΠΑ,  κομβικής σημασίας «εργαλείο» για τον τουρισμό, πρέπει για άλλη μία φορά να καταφέρει να παρέχει τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες της σε αεροπορικές εταιρείες και επιβάτες, κρούοντας παράλληλα ένα κώδωνα κινδύνου για την λειτουργία της υπό οριακές συνθήκες. Οι επενδύσεις για τον τουρισμό δεν εξαντλούνται μόνο με την προφανή τουριστική υποδομή. Για τους λόγους αυτούς η Διοίκηση της ΥΠΑ προτίθεται να προωθήσει στην Κυβέρνηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες μία αναλυτική μελέτη / πρόταση των αναγκών της σε ανθρώπους, θεσμούς και επενδύσεις, επιδιώκοντας  να διαμορφωθεί μία καθαρή εικόνα των συνευθυνών όλων των εμπλεκομένων.
Κυρίες και κύριοι,
Οι αερομεταφορές δίνουν την πρώτη αλλά και την τελευταία εντύπωση και εικόνα σε κάθε επισκέπτη της χώρας. Όλοι ξέρουμε πως πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την εικόνα της Ελλάδας, την εικόνα του τουρισμού της, την εικόνα των σύγχρονων, λειτουργικών και ασφαλών αερομεταφορών από και προς τη χώρα μας. Είναι μια μεγάλη εθνική προσπάθεια κι εμείς καλούμαστε, στο μέτρο που μας αναλογεί, να πράξουμε στο ακέραιο το καθήκον μας.
 
Με πρώτο και μη διαπραγματεύσιμο χαρακτηριστικό, λοιπόν, την ασφάλεια των πτήσεων και των αεροδρομίων και μία συστηματική, από πλευράς Διοικήσεως, προσπάθεια, ώστε μία υπηρεσία ασφαλείας του Δημοσίου να αποκτήσει μία περισσότερο πελατοκεντρική θεώρηση των πραγμάτων για την επίτευξη των στόχων της, εύχομαι για μία ακόμη φορά, δεδομένου ότι ο συνδικαλισμός αποτελεί προέκταση της δημοκρατίας, κάθε επιτυχία στο Συνέδριό σας.