27
ΣΕΠ 2016

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  
ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2016
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ  
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ  
   
   
   
 






Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον  ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της επιστημονικής διημερίδας με θέμα "Ανθρώπινοι περιορισμοί στην Αεροπορία και το Διάστημα" που οργανώθηκε από το Αερο-Ιατρικό Τμήμα της ΥΠΑ με την επιστημονική συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Αεροδιαστημικής Iατρικής και Διαστημικών Ερευνών Θεσσαλονίκης και τα Kέντρα Αεροπορικής Ιατρικής Θεσσαλονίκης και Αθηνών.
Τις εργασίες της διημερίδας άνοιξε ο Διοικητής της ΥΠΑ κ. Λιντζεράκος Κων/νος που τόνισε τη σημασία που δίνει η Διοίκηση της ΥΠΑ, στο ρόλο της Αεροπορικής Ιατρικής για την ασφάλεια των πτήσεων και την πρόληψη των ατυχημάτων στην Πολιτική Αεροπορία.
Η τελετή έναρξης συνεχίστηκε με χαιρετισμούς από τους διοργανωτές της, ενώ πρώτος διακεκριμένος ομιλητής ήταν ο Dr Melchor Dr. Antuñano, διευθυντής του Αερο-Ιατρικού τμήματος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που παρουσίασε την εμπειρία του και τις θέσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ σε θέματα όπως “Ανθρώπινος παράγοντας και θέματα Ασφαλείας”, “ Ασφάλεια και επιβίωση στην πολιτική αεροπορία” και “Νέες τάσεις στις τεχνολογίες των αεροδιαστημικών μεταφορών”.
Αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν την ασφάλεια των πτήσεων τόσο από ιατρικής όσο και από τεχνολογικής πλευράς, καθώς και τα αίτια των αεροπορικών ατυχημάτων και έξυπνοι τρόποι αποφυγής αυτών από  τον Πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων κ. Αθανάσιο Μπίνη. Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της διημερίδας και υπεύθυνος του Αερο-Ιατρικού τμήματος της ΥΠΑ κ. Οδυσσέας Παπαευθυμίου επίσης μας ανέλυσε τη δομή του ΑεροΙατρικού συστήματος της ΥΠΑ, το ρόλο του στην Ασφάλεια των Πτήσεων της Πολιτικής Αεροπορίας και τις νέες προκλήσεις για την ασφάλεια των πτήσεων.
Ακολούθησε παρουσίαση περιστατικών που κατέληξαν σε απώλεια της ικανότητας των ιπταμένων , από Ιατρούς του Κέντρου Αεροπορικής Ιατρικής Θεσσαλονίκης αλλά και εκπρόσωποι του Κέντρου Αεροπορικής Ιατρικής Αθηνών μίλησαν για τη βασική οφθαλμολογική εξέταση των ιπταμένων και την εκπαίδευσή τους στην υποξία.
Στο τέλος της πρώτης ημέρας αναπτύχθησαν ποικίλα ακόμη θέματα Αεροπορικής Ιατρικής, όπως: Ψυχιατρική εκτίμηση ιπταμένων και ανάλυση αεροπορικών ατυχημάτων, ενώ πολύτιμη ήταν και η συμβολή του τ.Εφέτη κ. Παπαδέλη Λάζαρου στο θέμα “ Ποινικοποίηση των Αεροπορικών Ατυχημάτων”.
Η 1η ημέρα έκλεισε με την κατάθεση της εμπειρίας του ερευνητή και μέλους της Ελληνικής Εταιρείας Αεροδιαστημικής Ιατρικής Ευάγγελου Καιμακάμη από την παραμονή του στη βάση Concordia στην Ανταρκτική και την συμμετοχή του σε πειράματα βιοεπιστημών που παρουσίασε με μοναδικές φωτογραφίες.
Τη δευτερη ημέρα άνοιξε ο Δντης Αεροπορικής Ιατρικής της Αμερικανικής ΥΠΑ κος Melchor Antunano με την παρουσίαση, συζήτηση και προβληματισμό γύρω από τις επιβατικές πτήσεις στο διάστημα, για να συνεχίσει με παρουσίαση πρωτοπόρων και προηγμένων τεχνολογικά ιατρικών εφαρμογών. Πολλές από αυτές θυμίζουν  επιστημονική φαντασία, ενώ άλλες εγείρουν πλήθος ηθικών και κοινωνικών ζητημάτων, όπως η γενετική επιλογή, απομακρυσμένος έλεγχος εγκεφάλων και ανάγνωση σκέψης.
Ακολούθησε στρογγυλή τράπεζα με θέμα:”Φυσιολογία του ανθρώπου στο διάστημα”  και ομιλητές τους κ.κ. Χρυσούλα Κουρτίδου-Παπαδέλη, Ιωάννα Βερνίκου, Prof Felice Strollo, MD και Dr Stefan Blanc, όλοι με μεγάλη ιστορία στο χώρο της Αεροδιαστημικής Ιατρικής και συμμετοχή σε αποστολές στο διάστημα και ερευνητικά προγράμματα.
 
Με την έρευνα στο Διάστημα δόθηκε η δυνατότητα να μελετηθεί ο ανθρώπινος οργανισμός χωρίς την επίδραση του παράγοντα της βαρύτητας. «Μας δόθηκε η δυνατότητα να δούμε γιατί οι αστροναύτες μόλις φτάσουν στο Διάστημα παρουσιάζουν με αλματώδη ρυθμό όλα τα συμπτώματα της γήρανσης, όπως οστεοπόρωση, μυϊκή ατροφία, απώλεια οστικής μάζας διαταραχές ύπνου κλπ, και γιατί επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα μέσα σε λίγες ημέρες. Και εφόσον τα συμπτώματα της γήρανσης εξαφανίζονται στους αστροναύτες μόλις επιστρέψουν στη Γη θα μπορούσαμε να σταματήσουμε την εξέλιξη της γήρανσης στη Γη ; Ποια είναι αυτή η μαγική δύναμη που μπορεί να μας κρατάει υγιείς σε όλη μας τη ζωή, γιατί την εγκαταλείψαμε και ποιες είναι οι συνέπειες της εγκατάλειψης αυτής;», αναφέρθηκε η κ Κουρτίδου-Παπαδελή και στη συνέχεια  η ερευνητική ομάδα της κας Κουρτίδου-Παπαδέλη από τη Θεσσαλονίκη παρουσίασε για πρώτη φορά τα  αποτελέσματα των πειραμάτων της Ελληνικής συμμετοχής σε συνεργασία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό διαστήματος (ESA) στην DLR-Κολωνία. Κατά την έρευνα αυτή δίδεται νέα τροπή στην λειτουργία του εγκεφάλου στην REM φάση του ύπνου, στις διαταραχές του ύπνου, και τον τρόπο που μπορούμε να ελέγξουμε τον εγκέφαλο στον ύπνο με νέες μεθόδους που εφαρμόζονται στο ΑΠΘ από τον καθηγητή Παν. Μπαμίδη και την ομάδα του σε συνεργασία με την Ελληνική εταιρεία αεροδιαστημικής ιατρικής και διαστημικών ερευνών θεσσαλονικάς, καθώς και τις στις ορμονολογικές διαταραχές που διέπουν τον ύπνο. Ο Prof. Felice Strollo αναφέρθηκε στην σκλήρυνση των αγγείων ως συνέπεια της έλλειψης άσκησης και αδράνειας και από την διευθύντρια της ΝΑΣΑ παρουσίασε έναν παράλληλο δρόμο Διαστήματος και γήρανσης και πρότεινε τρόπους αντιμετώπισης. Παρουσιάστηκαν επίσης δεδομένα για την έρευνα σε παρόμοιες συνθήκες ανάλογες του Διαστήματος, αλλά στην Γη.

 
 
Η μέρα προχώρησε με την κατάθεση της προσωπικής εμπειρίας για τα διαστημικά ταξίδια ο κοσμονάυτης Dumitri-Dorin Prunariu, ο οποίος συμμετείχε σε βασικές αποστολές έρευνας στον τομέα Βιοεπιστημών και παρουσίασε κάποιες από αυτές.Στο κλείσιμο της ημέρας έγινε παρουσίαση του βιβλίου “Διατηρώντας τη νιότη μέχρι τα βαθιά μας γηρατειά “ από τις συγγραφείς του κκ Κουρτίδου-Παπαδέλη και Ιωάννα Βερνίκου και η διημερίδα έκλεισε με ομιλία της κ Χ. Κουρτίδου-Παπαδέλη, του κ. Οδυσσέα Παπαευθυμίου και του Δντη της Διεύθυνσης Πτητικών Προτύπων και Α. Γενικού Διευθυντή Αερομεταφορών κ. Χρήστου Παπαγεωργίου εκ μέρους του κ. Κων/νου Λιντζεράκου Διοικητή της Ελληνικής ΥΠΑ.