11
ΑΠΡ 2021

Το ΠΑΔΑ συνεργάζεται με την ΥΠΑ και είναι το πρώτο πιστοποιημένο Πανεπιστήμιο στα ΣμηΕΑ

ΘΕΜΑ: Το ΠΑΔΑ συνεργάζεται με την ΥΠΑ και είναι το πρώτο πιστοποιημένο Πανεπιστήμιο στα ΣμηΕΑ

Στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) στο Ελληνικό υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της ΥΠΑ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) από τον Διοικητή της Γεώργιο Δριτσάκο και τον Πρύτανη του ΠΑΔΑ καθηγητή Παναγιώτη Καλδή.
Η ΥΠΑ, η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ως αποστολή την οργάνωση, ανάπτυξη και έλεγχο του συστήματος αερομεταφορών της χώρας, όπως και την διατύπωση εισηγήσεων σχετικών προτάσεων πολιτικής.
Όπως τόνισαν τόσο ο Διοικητής Γεώργιος Δριτσάκος, όσο και ο Πρύτανης καθηγητής Παναγιώτης Καλδής, σκοπός της συνεργασίας των δυο φορέων είναι να αξιοποιηθεί η προηγμένη τεχνογνωσία, οι υποδομές και οι ανθρώπινοι πόροι σε πρωτοβουλίες και υλοποίηση δράσεων προς αμοιβαίο όφελος με έμφαση στους τομείς της εκπαίδευσης, έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο των προκλήσεων που διανοίγονται με την 4η βιομηχανική επανάσταση.
Ειδικότερα, έμφαση δίνεται στα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ), γνωστά ως “drones”, τις νέες «ευφυείς» τεχνολογίες επικοινωνιών και πληροφοριών, όπως και σε εξειδικευμένα θέματα αεροναυτιλίας.
Στην εν λόγω συνάντηση, παραδόθηκε από τον Διοικητή της ΥΠΑ Γεώργιο Δριτσάκο στον Πρύτανη του ΠΑΔΑ καθηγητή Παναγιώτη Καλδή η Πιστοποίηση του Ιδρύματος ως Εκπαιδευτικού Οργανισμού για τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) για μια πενταετία, ήτοι μέχρι 05-04-2026, με Διευθυντή τον καθηγητή Δήμο Πανταζή του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής της Σχολής Μηχανικών.
Επισημαίνεται ότι, η εν λόγω πιστοποίηση πραγματοποιήθηκε μετά από ειδική αξιολόγηση και είναι η πρώτη που δίνεται σε ελληνικό Πανεπιστήμιο.
Βάσει της συγκεκριμένης πιστοποίησης, δίνεται η δυνατότητα στο ΠΑΔΑ για παροχή και εξέταση εκπαιδευτικών προγραμμάτων χειριστών ΣμηΕΑ κατηγοριών Α1-Α2-Α3, όχι μόνο για την ελληνική επικράτεια άλλα και για όλη  την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού καλύπτονται πλήρως οι απαιτήσεις της EASA.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ AΠΟ SITE ESOS.GR (08/04/2021)