09
ΦΕΒ 2015

Διάκριση για τα αεροδρόμια της Αθήνας, της Μυκόνου και της Σαντορίνης από το ACI EUROPE

Διάκριση για τα αεροδρόμια της Αθήνας, της Μυκόνου και της Σαντορίνης από το ACI EUROPE


Τρία ελληνικά αεροδρόμια είναι ανάμεσα στους πρωταθλητές Ευρώπης το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του Airports Council International (ACI EUROPE). Συγκεκριμένα τα αεροδρόμια της Αθήνας, της Μυκόνου και της Σαντορίνης περιλαμβάνονται στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια με τις υψηλότερες επιδόσεις όσον αφορά την αύξηση της επιβατικής τους κίνησης για το 2014.
 
Με βάση λοιπόν τα στοιχεία του πανευρωπαϊκού φορέα εμπορικών αεροδρομίων (ACI Europe -Airports Council International), η Ελλάδα, μαζί με έξι ακόμη χώρες:
*Λουξεμβούργο
*Λιθουανία
*Πορτογαλία
*Ρουμανία
*Βέλγιο
*Ιρλανδία είναι ψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου για το 2014, ο οποίος διαμορφώθηκε στο ''υγιές'' 4,9% ως προς την αύξηση της επιβατικής κίνησης.
 
Με βάση το ACI Europe τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια χωρίζονται σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με την επιβατική τους κίνηση:
*Στην πρώτη κατηγορία είναι τα αεροδρόμια που υποδέχονται πάνω από 25 εκατ. επιβάτες κάθε χρόνο. Το 2014 υπήρξε αύξηση  4,8%. Στην κατηγορία αυτή η Κωνσταντινούπολη σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση με 10,6% και ακολουθεί η Μόσχα με 7,9% αύξηση, το Λονδίνο με 7,5%, το έτερο αεροδρόμιο της Μόσχας με άνοδο της επιβατικής κίνησης 7,4% και η Βαρκελώνη με 6,6%.
 
*Στη δεύτερη κατηγορία με αεροδρόμια που δέχονται από 10 έως 25 εκατομμύρια επιβάτες σε ετήσια βάση, πρώτο είναι το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης με αύξηση 25,4%, στην δεύτερη θέση βρίσκεται το αεροδρόμιο της Αθήνας με αύξηση 21,3% και ακολουθούν Βρυξέλλες 14,7%, Λισαβόνα 13,3% και το έτερο αεροδρόμιο του Λονδίνου με 11,8%.
 
*Στην τρίτη κατηγορία των αεροδρομίων που δέχονται από 5 έως 10 εκατομμύρια επιβάτες η πρώτη θέση ανήκει στο διεθνές αεροδρόμιο Basel- Mulhouse- Freiburg με αύξηση 11,1% , ακολουθούν Lanzarote 10,3%, Naples 9,5%, Bucharest 8,8% και Porto 8,7%
 
*Στην τέταρτη κατηγορία, των αεροδρομίων που υποδέχονται κάτω από 5 εκατ. επιβάτες το χρόνο φιγουράρουν στην λίστα δύο ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια και συγκεκριμένα το αεροδρόμιο της Σαντορίνης βρίσκεται στη δεύτερη θέση με μία αύξηση 31,3% για το 2014 και το αεροδρόμιο της Μυκόνου με αύξηση της επιβατικής κίνησης 26,9%.
 
ΠΗΓΗ : ACI EUROPE ( Airport Council International )