07
ΣΕΠ 2020

Δημοσιεύματα από τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης που αφορούν την ΥΠΑ.

Ενδιαφέροντα δημοσιεύματα από τοπικά μέσα ενημέρωσης που αφορούν την ΥΠΑ και τις ενέργειες του Διοικητή κ. Γεωργίου Ι. Δριτσάκου για την ενίσχυση των αεροδρομίων της χώρας μας, απασχολούν όλο και συχνότερα την αεροπορική επικαιρότητα. Ενδεικτικά σας παραθέτουμε δημοσιεύματα που αφορούν:  τις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αναβάθμιση του Αεροδρόμιου Σπάρτης και τις επισκέψεις  που έγιναν από τον Διοικητή ΥΠΑ κ. Δριτσάκο στα αεροδρόμια Καλαμάτας και Καρπάθου.



1Ενημερωτική συνάντηση Διοικητή ΥΠΑ Γεωργίου Ι. Δριτσάκου με τον Βουλευτή Λακωνίας ΝΔ Αθανάσιο Δαβάκη.
    Συζητήθηκε η αξιοποίηση του αεροδρομίου Σπάρτης.  




Ενημερωτική συνάντηση με τον Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), κ. Γεώργιο Δριτσάκο, είχε ο βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η διερεύνηση των προοπτικών αξιοποίησης του αεροδρομίου της Σπάρτης. Με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Δαβάκης δήλωσε:
«Συναντήθηκα σήμερα το πρωί με τον φίλο και συμπατριώτη Διοικητή της ΥΠΑ, πτέραρχο Γ. Δριτσάκο. Βασικό αντικείμενο της συνάντησής μας, ήταν οι προοπτικές αξιοποίησης του αεροδρομίου της Σπάρτης. Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο, ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας (ΜΤΑ) και εκμισθώθηκε το Σεπτέμβριο του 2013 στο Δήμο Σπάρτης, μετά από προσπάθεια που κατέβαλα όταν ασκούσα τα καθήκοντα του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, τόσο για την ταχεία προώθηση του θέματος όσο και για τη διαμόρφωση όρων που θα εξασφάλιζαν το δημόσιο συμφέρον και ταυτόχρονα θα έδιναν τη δυνατότητα στο Δήμο να διαχειριστεί τη λειτουργία του αεροδρομίου με αναπτυξιακές προοπτικές για τον τόπο μας. Συγκεκριμένα, το συνολικό μίσθωμα που καλούνταν να καταβάλει τότε ο Δήμος της Σπάρτης για τη χρήση του αεροδρομίου ήταν 6.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή 500 ευρώ ανά μήνα ή 52,63 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ η σύμβαση είχε συνολική διάρκεια 12 ετών. Για λόγους που δεν είναι της παρούσης, η προσπάθεια εκείνη δεν ολοκληρώθηκε. Με αφορμή τις πρόσφατες προσπάθειες του Δημάρχου Σπάρτης, κ. Πέτρου Δούκα, τις οποίες παρακολουθώ με προσοχή και ενδιαφέρον, ζήτησα τη σημερινή συνάντηση με τον πτέραρχο Δριτσάκο, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και επικεντρώθηκε στις προοπτικές αξιοποίησης που έχει σήμερα το αεροδρόμιο της Σπάρτης, καθώς και στις σχετικές τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για αυτό. Η πρωτοβουλία μου αυτή βρίσκεται εν εξελίξει…»  ΠΗΓΗ FLYNEWS.GR KAI NOTOSPRESS.GR (25-8-2020)

2. Στη Λακωνία προσεχώς ο Διοικητής της ΥΠΑ για το αεροδρόμιο Σπάρτης. Δηλώσεις Δημάρχου Σπάρτης κ. Πέτρου Δούκα



Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρωτοβουλία του βουλευτή Λακωνίας Θανάση Δαβάκη σχετικά με την προοπτική αξιοποίησης του αεροδρομίου της Σπάρτης.
Για τον σκοπό αυτό, την Τετάρτη 2/9 πραγματοποιήθηκε δεύτερη συνάντηση με τον Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), Πτέραρχο ε.α. Γ. Δριτσάκο. Εκτός του κ. Δαβάκη, στη συνάντηση συμμετείχαν ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, ο σύμβουλος μηχανικός αεροδρομίων Μενέλαος Γερουλάκος, ο αρχιτέκτων και χειριστής αεροπλάνων Σπύρος Τζινιέρης, ο σύμβουλος του Διοικητή, Αντιπτέραρχος ε.α. Ν. Λύρης, και υπηρεσιακοί παράγοντες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Αφού έγινε μια ιστορική ανασκόπηση των διαφόρων χρονικών φάσεων του αεροδρομίου της Σπάρτης, εξετάστηκαν οι τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για τη λειτουργική προοπτική του. Παράλληλα, έγινε μία επισκόπηση των δραστηριοτήτων και των λειτουργιών που με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι εφικτό να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν σε αυτό.
Τέλος, αποφασίστηκε στο άμεσο χρονικό διάστημα, να επισκεφθεί το αεροδρόμιο της Σπάρτης, ο Διοικητής της ΥΠΑ Πτέραρχος ε.α. Γ. Δριτσάκος, συνοδευόμενος από υπηρεσιακό κλιμάκιο, με σκοπό την επιθεώρηση και καταγραφή των παρεμβάσεων που πρέπει καταρχήν να γίνουν.
«Η πρωτοβουλία συνεχίζεται…», δήλωσε ο κ. Δαβάκης. Πέτρος Δούκας: «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας». Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σπάρτης Π. Δούκας, που συμμετείχε στη σύσκεψη, δήλωσε: «Επισκεφθήκαμε τον Λάκωνα Διοικητή της Υπηρεσίας  Πολιτικής Αεροπορίας, Γεώργιο Δριτσάκο και τους συνεργάτες του Μαρία Μιχοπούλου, Νίκη Μανουσογιάννη - Δούκα (διευθύντρια Έργων Συντήρησης της ΥΠΑ και σύζυγο του ξαδέλφου μου πρ. Αερολιμενάρχη Δημήτρη Δούκα), και Νικόλαο Λύρη! Για μένα η επίσκεψη ήταν συγκινητική γιατί ο πατέρας μου ήταν ο πρώτος (και ο μακροβιότερος) Αρχηγός της Πολιτικής Αεροπορίας (1957-1966)! Από πλευράς μας, εγώ, ο βουλευτής μας Θανάσης Δαβάκης και οι Σπύρος Τζινιέρης και Μελίκος Γερουλάκος που μας συνδράμουν στη προσπάθειά μας! Κανονίσαμε επίσκεψη του κ. Διοικητή και του επιτελείου του στη Σπάρτη προς το τέλος της άλλης εβδομάδας, για μια πρώτη αξιολόγηση της κατάστασης των υποδομών και των προαπαιτούμενων, ύστερα από τόσα χρόνια πλήρους εγκατάλειψης, για να γίνει το Αεροδρόμιο πάλι “ενεργό” =  αξιολόγηση της κατάστασης της πίστας, του διαδρόμου, των κτιρίων, της περίφραξης, του ύψους των δένδρων γύρο από την περίφραξη, των πυροσβεστικών μέσων, κλπ. Δεδομένης της κατάρρευσης του αεροπορικού κλάδου παγκοσμίως λόγω της πανδημίας, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας!» ΠΗΓΗ lakonikos.gr, flynews.gr και notospress.gr (02-09-2020)

3. Επίσκεψη στο αεροδρόμιο Καλαμάτας πραγματοποίησε ο Διοικητής της ΥΠΑ Γεώργιος Δριτσάκος. 



Για τα προβλήματα του αερολιμένα Καλαμάτας και τις εργασίες συντήρησης που πρέπει να γίνουν ενημερώθηκε ο Διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), Γεώργιος Ι. Δριτσάκος, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στο αεροδρόμιο Καλαμάτας.
 Ο κ. Δριτσάκος είχε συνάντηση με τον αερολιμενάρχη Δημήτρη Μανδηλάρη, στελέχη του αεροδρομίου και το Διοικητή του αστυνομικού σταθμού του αεροδρομίου, Νίκο Κωνσταντακόπουλο. Ο Διοικητής της ΥΠΑ Γεώργιος Ι. Δριτσάκος ενημερώθηκε από τον κ. Μανδηλάρη για τα προβλήματα του αερολιμένα και επιθεώρησε τον Κρατικό Αερολιμένα "ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ" για να σχηματίσει ο ίδιος εικόνα της κατάστασης των εγκαταστάσεων. Μάλιστα, όπως τονίστηκε, το αεροδρόμιο Καλαμάτας θα επισκεφθούν κλιμάκια της ΥΠΑ προκειμένου να κάνουν εργασίες συντήρησης, όπως τα στέγαστρα που πρέπει να αλλαχθούν, η συντήρηση των ψυκτικών μηχανημάτων, αλλά και η επιδιόρθωση ζημιών. ΠΗΓΗ tharrosnews.gr (18-07-2020)

4. Στην Κάρπαθο ο Διοικητής ΥΠΑ Γ. Δριτσάκος.




Την Κάρπαθο επισκέφτηκε  ο Διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) κ. Γιώργος Δριτσάκος με τον συνεργάτη του κ. Ν. Λύρη.
Στον αερολιμένα τον υποδέχτηκε η Έπαρχος Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου κ. Καλλιόπη Νικολαΐδου. Τον ευχαρίστησε για τη μερική επίλυση του προβλήματος για τον κλιματισμό και την επιδιόρθωση στις πόρτες ασφαλείας. Στη συνέχεια ξεναγήθηκε στον χώρο και στη σύσκεψη που έγινε με τον κ. Βασιλειάδη (αερολιμενάρχη α/δ Καρπάθου) επισημάνθηκαν τα ουσιώδη προβλήματα που αντιμετωπίζει το Διεθνές Αεροδρόμιο Καρπάθου:
• Επέκταση Πίστας
• Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας
• Περίφραξη
• Γενική Συντήρηση
• Καθαριότητα
Ο κ. Δριτσάκος ενημέρωσε για την εξέλιξη των έργων:
- Αεροδρόμιο Καρπάθου: κλιματιστικά 5 units απο 30/5 είναι σε λειτουργία. Κόστος 15.500 ευρώ.
 - 18 αυτόματες ανοιγόμενες πόρτες φτιάχτηκαν, τελείωσαν και σήμερα λειτουργούν.
Αεροδρόμιο Ηρωικής Νήσου Κάσου: Η ΥΠΑ ενέκρινε κονδύλι 564.000 ευρώ για την περίφραξη. Υπολογίζεται σε 9 με 12 μήνες να έχει ολοκληρωθεί αφού απαιτείται διαγωνισμός. Επεσήμανε την αναγκαιότητα παρεμβάσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Καρπάθου και τόνισε τη σπουδαιότητά του, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. «Πρόθεση του Πρωθυπουργού κ. Κ.Μητσοτάκη, του Υπουργού Επικράτειας κ. Γ.Γεραπετρίτη, του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών κ. Κ. Καραμανλή είναι χρόνια προβλήματα να βρουν επιτέλους τη λύση τους», αναφέρει η έπαρχος Κ. Νικολαΐδου. ΠΗΓΗ ΡΟΔΙΑΚΗ (31-07-2020)