01
ΜΑΡ 2019

Αεροσκάφη Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  
ΥΠΟΔΟΜΩΝ KAI ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ           Ελληνικό, 1/3/2019
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ  
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ  
   
   
   
   
   
   
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΘΕΜΑ: Αεροσκάφη Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας
 
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενημερώνει ότι τα αεροσκάφη που διαθέτει είναι τρία. Το Cessna citation 750, το Beechcraft King Air 200 και μια Ντακότα Douglas DC3. Από αυτά τα πτητικά μέσα τα δύο αποτελούν Μουσειακά εκθέματα ενώ το Cessna είναι ενεργό και σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.
 
Συγκεκριμένα η Ντακότα της Υπηρεσίας που ήδη ήταν σταθμευμένη ως έκθεμα στις πρώην εγκαταστάσεις της ΥΠΑ στο Ελληνικό, λόγω της μετεγκατάστασης της Υπηρεσίας, μεταφέρθηκε με απόλυτη επιτυχία τον Ιούνιο του 2018 στο Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκεται στο Τατόι (Αεροπορική Βάση Δεκέλειας).
 
Το δεύτερο αεροσκάφος τύπου Beechcraft King Air 200 είναι καθηλωμένο εδώ και δύο χρόνια στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών καθώς κρίνεται ασύμφορη η επισκευή του λόγω κόστους και παλαιότητας, (άνω των 42 ετών) και αποτελεί πλέον και αυτό Μουσειακό έκθεμα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία μεταφοράς και αυτού του αεροσκάφους στο Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας στο Τατόι.
 
Το τρίτο αεροσκάφος που διαθέτει η ΥΠΑ τύπου Cessna citation 750 είναι το μόνο που δύναται να εκτελεί τον Από Αέρα Έλεγχο των Αεροναυτιλιακών και οπτικών βοηθημάτων όλων των Πολιτικών αεροδρομίων καθώς και των Αεροδρομίων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελληνικής και Κυπριακής Επικράτειας.
 
Η Υπηρεσία προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο τακτικός και έκτακτος Από Αέρα Έλεγχος των Αεροναυτιλιακών και οπτικών βοηθημάτων και επειδή στο μοναδικό πλόιμο αεροσκάφος της ΥΠΑ έπρεπε να εκτελεστούν προγραμματισμένες συντηρήσεις άλλα και να καλυφτούν τυχόν πιθανές έκτακτες βλάβες που ενδέχεται να το οδηγούσαν σε προσωρινή καθήλωση, προέβη άμεσα σε ενοικίαση αεροσκάφους μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας για την διενέργεια των ελέγχων (flight check) προκειμένου να διατηρηθεί η απρόσκοπτη ασφάλεια του εθνικού εναέριου χώρου, κάτι το οποίο έχει πραγματοποιηθεί βάση των Διεθνών προτύπων ασφαλείας με απόλυτη επιτυχία μέχρι και σήμερα. 


Η ενοικίαση του αεροσκάφους το 2018 και το 2019 πραγματοποιήθηκε και πραγματοποιείται με ανοιχτούς διεθνείς διαγωνισμούς. Για το 2018 ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού ήταν στις 496 χιλιάδες ευρώ. Για το 2019 ο διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη ναι μεν έχει τον ίδιο προϋπολογισμό άλλα η χρέωση για τις προσφερόμενες υπηρεσίες όπως προβλέπει η διαγωνιστική διαδικασία θα είναι ανά ώρα πτήσης έτσι ώστε το κόστος να είναι από μηδενικό έως το λιγότερο δυνατό για την ΥΠΑ.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ολοκληρώθηκε από την ΥΠΑ επιτροπή εκπόνησης τεχνικών προδιαγραφών για την αγορά ενός νέου αεροσκάφους.